C: Projectvoorstel

Guerilla acties op chatsites
Op chat- en cam sites waar veel jonge meiden komen guerilla acties opzetten om hen te waarschuwen voor cappers*. Dit kan op vele manieren worden gedaan, zo kunnen er bijvoorbeeld voorlichters deel gaan nemen aan de gesprekken of kan er op een chatsite een boodschap verschijnen op de plaats waar normaal het webcambeeld verschijnt (denk hiervoor aan sites als Chatroulette en Omegle).

Mensen moeten zelf ‘gecapt’ worden
Een netwerk van camera’s zorgt ervoor dat mensen vastgelegd worden. Vervolgens zien zij op interactieve borden hun gezicht in beeld met daarbij een call-to-action als ze de foto verwijdert willen hebben (denk hierbij aan een website of een promotiestand waar de mensen heen moeten). Eenmaal daar blijkt het moeilijker dan gedacht om de foto te verwijderen. De enige manier om de foto weg te krijgen is om (bijv.) een voorlichtingsfilmpje over capping* te kijken. Deze actie kan door het land op verschillende evenementen, scholen of andere grote bijeenkomsten in worden gezet om zo de awereness voor het cappen* te vergroten.

Software ontwikkelen voor oudersOuders hebben mede door gebrekkige computerkennis en de generatiekloof vaak geen flauw idee wat hun kind allemaal precies uitvoert op het internet. Er kan software ontwikkeld worden die in de gaten houdt wat er precies bezocht wordt op het internet en welke handelingen daarbij worden uitgevoerd. Het is zaak om de software zo te maken dat de privacy van de tiener niet in het geding is. Er moet dus pas een melding komen zodra er echt wat aan de hand is.

* Definitie cappers/cappen
“A person who spends every hour of every day on the internet trying to record random girls on webcam and making friends with other geeky/lonely pervs.”

Dit is in het kort omschreven wat een capper is. Het zijn vaak tieners en pedofielen die zich op het internet voordoen als geweldige en liefhebbende personen. Jonge (onzekere) tienermeisjes geloven deze verhalen steevast tot het op een gegeven moment seksueel wordt. Ze moeten voor de webcam hun kleren uittrekken en op dat moment maken de cappers een screenshot of een filmpje. Deze informatie wordt vervolgens gedeeld op fora en zo komt het betreffende meisje in een netwerk van (onder meer) pedofielen terrecht. Veelal wordt alle informatie van dit meisje opgezocht en gedreigd dat, als ze niet nog een keer stript, haar foto’s naar haar school en familie worden gestuurd.

Een recent voorbeeld is de zelfmoord van Amanda Todd, een meisje dat maar niet uit dit netwerk kwam. Zelfs als ze verhuisde wisten de cappers achter haar adres te komen om haar vervolgens weer te chanteren. De regelgeving en daarmee de politie lopen zeer achter op dit vlak en er kan vaak pas worden ingegrepen als het al te laat is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s